top of page
Sök
  • Skribentens bildMarie Graf

"How clean is your tank"


Om du ser på din kropp som ett akvarium med fiskar i och föreställer dig att vattnet inte blivit rengjort på länge. Det resulterar i att fiskarna bli slöa och ofokuserade. Du har här två alternativ, den snabba vägen är att ge den medicin, koffein, energidryck, tobak mm så den på konstgjord väg blir piggare/inte reagerar på sin sjuka omgivning men famlar runt i ett dunkel, eller så rengör du akvariet så fisken på naturlig väg kan röra sig fritt och känner sig stark, vital och redo för dagens uppgifter.

På samma sätt fungerar det i din kropp. Vattnet i akvariet är alla dina vätskor samt de strukturer de färdas i och organen de tillverkas i. Fiskarna är alla substanser i kroppen som sköter och reglerar en mängd funktioner som t ex matsmältning, fortplantning, sömn, hunger, muskelfunktion, avgiftning, humör, tankeverksamhet mm mm. När det uppstår en obalans i något av detta och du enbart tar den ”snabba” utvägen för att lindra symptomen, uppstår oftast en till obalans eftersom du sopar problemet under mattan. Det är här biverkningar kommer in och ytterligare behov av medicin och symptomprodukter kan uppstå. Detta gäller såklart inte alla dessa produkter, det som tas under en begränsad kort period ger ej lika stora negativa effekter som de som tas under flera år, beror helt på vilken substans som är verksam såklart.

Om du nu istället höjer ögonen en aning och kikar nyfiket runt knuten för att se om det finns något snällare för kroppen att behandla den med så är utbudet mycket stort och ofta biverkningsfritt. En obalans uppstår inte över en natt. Effekterna av en misskött kropp kommer oftast flera år senare, det du äter i 20-års åldern kan visa sig i allvarligare sjukdom i 40-50 års åldern. Forskare har hittat komponenter i kosten som förebygger svåra sjukdomar som reumatism, hjärt-kärlsjukdomar, cancer, diabetes, för att nämna några. Det finns såklart fler faktorer än kost som påverkar vår hälsa, som gener, stress, arbete, rörelse, miljö, relationer, attityd bl a. Vi är inte heller bara en kropp, utan en kropp med själ, det mentala påverkar oss kontinuerligt.

Att stötta kroppen med näringsterapi är ett fint och snällt sätt att på naturlig väg hålla ”vattnet i akvariet ” rent, vilket skapar förutsättningar för självläkning och eliminering av skadliga markörer som kan skapa ohälsa för oss. Det märkliga är att vi vet EXAKT vad vi ska ge våra djur för mat, annars blir de sjuka. Men vi tycks inte reflektera eller ens höja ögonbrynen när vi vet att vissa substanser vi stoppar i oss egentligen inte är så bra. Varför blir vi inte sjuka då direkt, som våra djur? Människokroppen är tyvärr allt för förlåtande och mycket ”skit” tillåts passera innan det ger utslag. Som jag skrev tidigare kan det ta upp till 20 år eller mer innan t ex det metabola syndromet gör sig tillkänna, för att nämna nåt.

Jag själv är ingen renlevnadsmänniska uti fingerspetsarna. Jag dricker både alkohol och äter chips och ostkrokar…några gånger per månad, och njuter av det. Däremellan gör jag medvetna val i vad jag stoppar i mig och kan tycka jag borde få i mig alla komponenter som kan behövas. Trots det anser jag mig behöva vissa kosttillskott pga att min omgivning idag inte tillgodoser mitt hela behov för att kroppen ska upprätthålla homeostas. Hur resonerar jag där? Jo, miljön runt oss ser inte lika dan ut som för 100 år sedan. Jorden vi brukar för odling av mat och foder är söndergödslad och urlakad vilket ger näringsfattigare grödor. Grönsaker odlad i utlandet skördas innan de fått mogna och missar sin näringsutveckling. Vi utsätts för gifter och kemikalier genom olika material och avgaser. Min vardag är fylld med aktiviteter och träning vilket kräver extra resurser av kroppen både fysiskt och psykiskt.

Det finns många anledningar till att en kropp kan behöva tillskott i någon form. Vissa mediciner kan fungera bättre med näringsstöttning både i dess uppgift att lösa ett problem och även till hjälp för kroppen att minska dess biverkningar. Många operationer skulle läka fortare och ge kroppen snabbare återhämtning. Hård träning kräver mer av resurserna som finns och resultatet som önskas uppnås snabbare med tillskott, du stärker även ditt immunförsvar och minskar risken för virusinfektioner. Listan kan göras lång. Men, åter igen, jag har sagt det förr, en av den största anledningen till ohälsa är att vi inte ger oss tillräckligt utrymme för återhämtning och aktivering av det parasympatiska nervsystemet. Amen.


Senast jag var på kursen i Stockholm till blivande Kinesiolog öppnade vi dörren in till Näringsmodulen. Ett spännande verktyg att använda vid stöttning till självläkning. Vi bekantade oss då lite mer med aminosyror. De sköter kroppens nyckelfunktioner genom nedbrytning av protein i ett kontinuerligt flöde. Vår kropp består till 75 % av protein i fasta kroppsdelar och spelar en viktig roll i våra strukturella, metaboliska och fysiologiska processer. Dessa aminosyror bestämmer till stor del hur bra vår kropp fungerar eller inte fungerar och upptaget avgörs i val av proteinkälla och mängd protein men även hur mottaglig vår matsmältning är i omhändertagandet. Många har inte tillräcklig saltsyraproduktion (intag av Omeprazol minskar saltsyran bl a) vilket lämnar osmälta proteiner som kan ge ökning av föruttnelsebakterier i tarmen vilket ställer till oreda där. Även benskörhet kan uppstå i obalansen att omsätta protein.

Vi fick på kursen senast ta med oss hem substanser av 12 olika aminosyror som jag börjat testa genom Kinesiologibehandlingar på mina kunder för att se om det kan finnas behov av stöttning i någon form. Ska bli intressant att följa deras resa veckorna framöver och vilka resultat de får. Nästa vecka ska jag på kurs igen och kommer då även få med mig hem ett gäng med örtmediciner att tillämpa i behandlingarna.


Hippokrates, läkekonstens fader, myntade på sin tid;

”Låt maten vara din medicin och låt medicinen vara din mat”


Klok gube tycker jag, hoppas du fann inspiration till bättre välmående i dessa rader.

Ha de gott //Marie



88 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page