top of page
Sök
  • Skribentens bildMarie Graf

Grundbalansering bygger grunden !Kurshelg två är nu avklarad och verktygslådan är påfylld. Utbildningen är nu i block Struktur fram till september. Struktur innefattar rörelseapparaten med dess funktion och helhet samt enskilda muskler. En kinesiolog gör muskeltester på klienten för att finna eventuella obalanser i kroppen. I ett sådan test är jag inte ute efter maxstyrkan i muskeln utan jag vill känna vilken respons den har i nervflödet. Alla våra system i kroppen skickar/får nervsignaler till/från olika delar i hjärnan med dess perifera och centrala nervsystem. Detta är en förutsättning för att vår kropp ska kunna stå och gå mm överhuvudtaget.


Något de flesta av oss gör varje dag är att gå. När du går sker faktiskt en mycket komplicerad neurologisk aktivitet. När du sätter fram höger ben så rör sig sig vänster axel också framåt, och dess muskler spänns då. På baksidan av dessa ska motsatta muskler slappna av, vilket oftast sker i normalfallet och är en förutsättning i vår förflyttning. Även nackens och halsens muskler är ständigt aktiverade vid gång, annars hade vårat huvud vobblat runt som en nickedocka.


Denna synkronisering kan man testa för att se om det finns behov av balansering någonstans. De muskler som arbetar ihop när du går ska nämligen vara starka tillsammans när de testas ihop. Utifrån de fynd jag gör ligger behandlingen i att jag masserar förutbestämda punkter på foten vilket har en balanserande effekt på nervsignalerna till berörda muskler. Resultatet du får är bl a förbättrat rörelsemönster vid t ex löpträning och en bättre allmänkänsla.

Även inlärningssvårigheter som dyslexi kan ha koppling till denna neurologiska funktion. När du läser krävs en simultanförmåga att tolka bokstäverna till ord och ett sammanhang och detsamma gäller när du går. Du måste kunna röra arm och ben på motsatt sida, synkroniserat, för att förflytta dig vilket också kräver simultanförmåga. Dessa två områden verkar dela samma system. Med andra ord kan en balansering av denna muskelfunktion även ha positiv inverkan vid inlärningssvårigheter.


Ett liknande test finns att göra där man testar motsatt arm och ben men även båda på samma sida. Här ska också både arm och ben vara starka tillsammans. Är någon del svag behövs korrigering. Det man balanserar då är cloakals-reflexerna på bäckenet med reflexer på huvud och nacke som upprätthåller balans när vi står upp. Detta är värt att kolla upp om man har ett desorienterat nervsystem. Har du t ex ett problem som kommer tillbaka efter korrigeringar som gjorts (hos en massör, naprapat t ex) men även trötthet eller yrsel, så är denna teknik bra att ta till för att få huvudet rakt och balanserat på nacken, ryggraden och bäckenet. Resultatet visar sig genom att du får bättre balans och återhämtning överlag.


Dessa två korrigeringstekniker jag nu beskrivit är en bra grund att utgå ifrån när man vill öppna upp kanalerna till vår grundmotorik så att system som ska integrera med varandra också får förutsättningar att göra det. Teknikerna som används är en blandning av österländskt och västerländskt tänk kring läkning vilket jag tycker är en bra kombination. Det blir en mer holistisk syn på vår kropp, vad den kan prestera under givna förutsättningar.


Ha de gott //Marie

72 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page