top of page
Sök
  • Marie Graf

Hur har du det med rörligheten?

Uppdaterat: 20 nov. 2021Hej, hoppas ni har börjat med kattgympan som jag introducerade för er i förra in-lägget. Denna gång ligger fokus på mer rörlighet. Graden av rörlighet speglar våra kroppars åldrande. Ju sämre mobilitet desto äldre kropp. Våra leder har ingen egen blodförsörjning utan får sin näring via ledvätskan som produceras i ledkapseln, vilken i sin tur stimuleras av rörelse i lederna. Detta innebär att en stel led som saknar mobilitet snabbt blir lidande av näringsbrist vilket självklart påverkar ledens funktion ytterligare.

Genom att träna vår mobilitet blir vi funktionellt rörligare, smörjer våra leder och även minskar spänningar i bindväv och muskulatur i och runt våra leder.


Känner du kanske ibland att det är lite långt ner till golvet? Det kan var kämpigt att sätt på sig strumporna t ex. Då är det dags att vi skrämmer liv i våra grundmotoriska rörelsemönster. Om du tänker på ett barn så har den inga problem att sitta i en huksittande position och komma upp igen. Den gör det när den leker i sandlådan, plockar upp någonting från backen eller klappar katten.

Med tiden som vi blir äldre och äldre så har vi rationaliserat bort denna position. Ska vi göra någonting på golvet så gör vi det med böjd rygg och raka ben. Vi gå mer och mer sällan ner huksittande. Detta blir till slut inskränkningar i vår rörlighet.


Det jag vill nu är att du ska få till ett tänk varenda gång du ska göra någonting på golvet( eller i ankelhöjd),och det är att då utföra en knäböj. Implementera detta när du t ex matar ditt husdjur (med skål på golvet såklart), när du plockar ur din frontmatade tvättmaskin, när du kollar lufttrycket i bilens däck mm. Detta är inget som tar så mycket extra tid, men på en hel dag kanske du har gjort 10-20 st knäböj, utan att för den delen känna att du har behövt lägga ner tid på träning.

Här får du automatisk rörelseträning för din höft ,dina knän och fotleder. Det tycker dom jättemycket om.

Hur ser du på dig själv om 10, 20, 30 år? Vill du vara oberoende av hjälpmedel, av andra, kunna klara dig själv så länge som möjligt? Mmh, det är nu resan börjar. För in det här i din vardag idag och du kommer märka av en ökad rörlighet. Du kommer kunna sätta på dig strumporna utan att det ska kännas som ett gymnastikpass varje morgon.


Känner du nu kanske att du inte kan komma ner till golvet i en regelrätt knäböj? Ta det då från där du är, ta hjälp av en stol t ex att hålla i eller något annat som avlastar. Och en till viktig grej, SPÄNN rumpan när du gör rörelsen. Vår ytligaste sätesmuskel är stor, kraftfull men oftast tyvärr mycket lat. Aktiverar du den så avlastas knäled och höft, samt ger mer kraft i utförandet.


Om du gör som du alltid har gjort så kommer det bli som det alltid har varit


Ha det gott, Marie

 

Jag hjälper människor som du, till ett bättre välmående med mindre värk och mera ork genom olika kroppsbehandlingar. Följ mig gärna på Facebook här eller prenumerera på min blogg!


24 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page