top of page
Sök
  • Skribentens bildMarie Graf

Ta vara på naturen, kliv ut från buren.


Som jag skrev i förra inlägget kan jag som kinesiolog jobba men 5-elements läran. Vi befann oss nyligen i Sensommaren och Jordelementet, jag beskrev då vad som kan påverka oss lite mer i mjältens och magsäckens meridiansystem.

Nu kliver vi in i Höst och Metallelementet, hit hör lungan och tjocktarmens meridian. Denna period präglas av hur du gränssätter dig, vikten av att göra ett avslut.


# Vad säger du ja till, vad tar du med dig vidare som är fint och förgyller din vardag?

# Vad säger du nej till? Är du på väg att avsluta ett jobb, ett uppdrag eller en relation som dränerar dig?


Om omgivningen inte respekterar din gränssättning (kollegor, chef, familj) så kan det belasta ditt system i Lungan- och Tjocktarms meridianen. Till lungan hör bl a en yttre muskel på axeln och till tjocktarmen hör en annan muskel i ländryggen. När du kommer till mig med problem med axeln eller länden så kan det såklart komma från att du halkat till och tagit emot dig med axeln eller sträckt dig i länden. Behandlingen blir då oftast rent strukturell kring det som smärtar. Andra symtom från lungan kan vara torrhosta/slemhosta, astma. Från tjocktarm kan det vara förstoppning/diareé eller problem med matsmältningen.

Finns det ingen klar orsak till varför dessa områden bråkar med dig går jag vidare i min sökning på det emotionella planet. Finns det reflektioner kring din gränssättning kanske? Om så är kan det mynna ut i diffus smärta eller dysfunktion i muskler och organ som är kopplade till dessa två meridianer. Behandlingen blir då mer systematisk där jag tillför resurser inom flera områden för att hjälpa kroppen till självläkning. En metod är ren strukturell där jag drar isär muskelfibrer som inte vill släppa taget, effekten blir att muskeln slappnar av. Nästa steg är att hålla eller gnugga specifika punkter på kroppen som stimulerar blod- & lymfflödet till berörda områden. Slutligen håller jag start-slutpunkt för respektive meridian för att på så sätt tillföra energi i givna system. Detta blir en mer holistisk behandling av dina besvär.

Jag har nu också börjat använda de tekniker jag lärt mig för att korrigera ett snett bäcken. Det sker oftast över 2 behandlingar. I den första jobbar jag främst strukturellt med de muskler runt bäckenet som kan dra det framåt, bakåt eller rotera på ena sidan. Detta skapar förutsättningar för att i nästa behandling gå in mer handgripligen och korrigera det som ligger snett, oftast då i SI-leden mellan korsben och höftben. Har du ett snett bäcken, då skapar det kompensatoriska felställningar uppöver ryggraden. Det i sin tur orsakar sämre nerv-, blod- och energiflöden till muskler och organ. Det fina med att återställa balansen och skapa fritt flöde i ryggraden är att flera system i din kropp återgår till normal funktion. Är det inte fantastiskt så säg !!


Nu är vi klara i utbildningen med blocket Struktur. Nästa kurshelg som är om en dryg vecka tar vi oss an ett nytt block och det är inom Näring. Främst handlar det om örtmedicin och vad din kropp kan behöva för näringsstöttning här och nu. Inom traditionell örtmedicin är man inte så inriktad på själva sjukdomen som är brukligt i skolmedicin utan här är man istället intresserad av att normalisera onormal fysiologisk aktivitet. Kroppens autonoma nervsystem är centralt för alla kroniska besvär och genom detta system försöker kroppen att hålla homeostas – att allting är i jämvikt. Innan man kan bli sjuk måste man tömma kroppens reservenergi som den använder för att hålla homeostas. Om du lär dig förstå signalerna för överbelastning av kroppens autonoma nervsystem, då kan du behålla god hälsa. Klara indikationer för överbelastning är sötbegär, för lite eller för mycket sömn, att vakna trött på morgonen, lätt irriterad, minskad social interaktion, nedsatt sexlust, PMS mm. För att hitta tillbaka till känslan av en behaglig kropp att bo i behöver man återställa reservenergin, vilket kan göras delvis med örtmedicin. Detta kan också användas i förebyggande syfte. Prioritet för behandling av alla sjukdomar är cellernas tillgång på näring och för det krävs effektiv matsmältning och blodcirkulation.


I grund och botten handlar det egentligen om att vi behöver leva efter en mer grottmänniskovänlig livsstil med bra mat, rörelse, ren luft och umgänge med andra för att upprätthålla god hälsa. Naturen har en otrolig kraft att reglera sig själv, bara vi befinner oss på dess spelplan och inte på avbytarbänken som passiv betraktare.


Det lönar sig inte att vara pryd om man vill möta sanningen, för den går ju alltid naken...

Ha de gott// Marie

130 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page